ANGST VOOR DE TANDARTS ?

Angst voor de tandarts is een bekend probleem binnen de samenleving. Een kwart van de Nederlanders heeft angst voor de tandarts. En z'n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang dat ze niet meer durven te gaan, hierbij spreken we van een tandartsfobie. Bij angst voor de tandarts is de kans op problemen aan de tanden, kiezen en tandvlees groot. Een slecht gebit tast je zelfvertrouwen aan en kan invloed hebben op je sociale leven.  Angst voor de tandarts komt in veel gevallen door angst voor pijn, nare ervaringen uit het verleden, nare verhalen van andere of door schaamte. 

Hieronder volgen 'tips bij angst' en 'tips om angst te voorkomen bij kinderen'.

 

Tips bij angst 

Een aantal tips om je angst te verminderen:

  • Het is belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is tussen jou en de behandelaar.
  • Vertel jouw verhaal en jou wensen voor de behandeling aan de behandelaar, hierdoor is je behandelaar voorbereid.
  • Laat je goed informeren over de behandeling. Geef ook aan als je de uitleg niet begrijpt of onduidelijk is.
  • Behoeft aan controle geeft je vertrouwen, spreek daarom met je behandelaar een teken af waarop de behandelaar de behandeling kan onderbreken. Bijvoorbeeld als teken, het opsteken van je hand. Door dit af te spreken heb je het gevoel dat je behandeling in eigen handen houdt.
  • Soms werken ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Ook afleiding kan helpen. Als je aandacht voor de behandeling minder is, zal het vervelende gevoel ook minder zijn.

 

Angst voorkomen bij kinderen 

Het is van belang dat je je kind zo vroeg mogelijk meeneemt naar de tandarts om angst voor de tandarts te beperken. Uit onderzoek blijkt hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat voor de tandarts. 

Tips voor tijdens de behandeling van je kind:

  • Bij jonge kinderen adviseren wij dat één ouder bij de controle of behandeling aanwezig is. Ouderen kinderen kunnen dit alleen proberen, hierdoor krijgen ze zelfvertrouwen.
  • Ben je als ouder bij de behandeling, laat de behandeling dan over aan de behandelaar. Doe geen beloftes zoals, 'je voelt niets'. Hierdoor kunnen kinderen zich verraden voelen wanneer de beloftes niet waargemaakt kunnen worden.
  • Je zou je kind kunnen belonen wanneer de controle of behandeling goed verloopt. 

 

 

Voor meer informatie kun je kijken op www.allesoverhetgebit.nl